Predstavljanje pretiska knjige dr. Ive Pilara Južnoslavensko pitanje

U petak, 9. lipnja, u 19 sati, u Palači HAZU-a, u Preporodnoj dvorani u Zagrebu, predstavljen je pretisak knjige dr. Ive Pilara Južnoslavensko pitanje, u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

 Dr. Ivo Pilar napisao je knjigu Južnoslavensko pitanje 1917. god., na njemačkomu jeziku, pod prikrivenim imenom:  L. v. Südland, Die südslawische Frage und der Weltkrieg.

 

Knjigu su predstavili:
prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak,
doc. dr. sc. Stjepan Šterc i
doc. dr. sc. Ivan Bulić.

 

Usklađivačica:
Karolina Vidović Krišto
, mag. nov.

Umjetnički dio predstavljanja:
mr. art. Eva Kirchmayer-Bilić, glasoviristica
Joško Ševo, dramski prvak, kazališni, televizijski i filmski glumac

prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak

prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak
"Budući da je ona Hrvate i Hrvatsku pratila cijelo XX. stoljeće, a svoju važnost nije ni danas izgubila, dogodilo se da Pilarova knjiga potpisana Südlandovim pseudonimom, u većim svojim dijelovima, nosi poruke, koje kao da su napisane jučer poslijepodne, usuprot tomu što ona ove godine navršava stotu obljetnicu njezina objelodanjivanja i što je ovo, njezino peto cjelovito, premda još uvijek ne i kritičko izdanje, koje njezin pisac nije uspio vidjeti."

Cijelo izlaganje (.pdf)

doc. dr. sc. Stjepan Šterc

doc. dr. sc. Stjepan Šterc
"Pilar ne dvoji o zapadnoj orijentaciji Hrvatske, zato što ključno pitanje usmjeravanja Hrvatske ne veže s južnim slavenskim pitanjem, zato što Hrvatska u svom djelovanju uvijek treba činiti otklon od srbijanskih želja, zato što Hrvatska (i kako kaže hrvatske zemlje) ne pripada bizantinskom društvenom krugu, zato što jasno ukazuje i na političke razloge iseljavanja iz Hrvatske početkom 20. stoljeća, zato…"

Cijelo izlaganje (.pdf)

doc. dr. sc. Ivan Bulić

doc. dr. sc. Ivan Bulić
"Očigledna je činjenica kako se hrvatski narod krajem 1918. i početkom 1919. našao na državnopravnoj prekretnici, prekretnici na koju je Pilar upozoravao te nastojao spriječiti ishod proizišao iz odluke da se Hrvatska ujedini s Kraljevinom Srbijom.
Uslijedilo je tegobno razdoblje iz koje nije bila izuzeta većina hrvatskog puka za trajanja prve i druge jugoslavenske zajednice."

Cijelo izlaganje (.pdf)

Podatci

OGRANAK MATICE HRVATSKE U VINKOVCIMA
Jurja Dalmatinca 22
32100 Vinkovci
MB: 03511596
OIB: 90249163765
IBAN: HR2223400091100204097  PBZ
tel/fax: 032 333-504
e-odredište: maticavk@gmail.com

Search