Jabuka TV

Jabuka TV

Preuzeto sa: https://www.jabuka.tv/u-mostaru-predstavljena-knjiga-juznoslavensko-pitanje/

 

U Mostaru predstavljena knjiga “Južnoslavensko pitanje”

 

Pretiskano izdanje hrvatskog prijevoda knjige publicista i političara Ive Pilara “Južnoslavensko pitanje” predstavljeno je u četvrtak u Mostaru.

Kako je predgovoru knjige naveo Slobodan Prosperov Novak, radi se o jednoj od tri najvažnije hrvatske knjige u 20. stoljeću.

Knjigu je Pilar napisao na temelju svog iskustva. Obišao je sve južnoslavenske zemlje, upoznao ljude i na temelju toga obradio uzroke i posljedice svih zbivanja u ovom dijelu Europe, koji često ljudi nazivaju područje južnoslavenskih zemalja, kazao je za Fenu Dražen Švagelj, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima u čijoj je nakladi obavljen novi pretisak.

Knjiga je napisana za vrijeme dok je Pilar živio u Tuzli, objavljena je u Beču 1918. godine na njemačkom jeziku. Na hrvatski jezik preveo ju je Fedor Pucek, a objavila ju je Matica hrvatska 1943. Pretisak prvoga hrvatskog izdanja objavljen je 1991. u Varaždinu.

Treba imati na umu u kojem vremenu je ta knjiga pisana, tako da Pilar govori kako je rješenje južnoslavenskog pitanja da “hrvatske zemlje”, kako ih on naziva, i neke druge zemlje, nađu rješenje unutar Austro-Ugarske monarhije, pa bismo mogli pomisliti da je to nešto što je s današnjeg aspekta nevažno. No, Pilar raščlanjuje povijest i na osnovu tih saznanja i danas vrlo lako možemo predvidjeti što će se dogoditi i što će netko reći. Nevjerojatno je kako se iste stvari, isti argumenti, a koji zapravo i nisu argumenti, danas, sto godina kasnije, ponavljaju, istaknuo je Švagelj.

Po njegovim riječima, Pilar je puno pažnje poklonio problematici Hrvata u BiH, istaknuvši “kako je rješenje bh. problema ključno za rješenje cijelog ovog područja”.

Dodao je kako “Južnoslavensko pitanje” ima iznimnu znanstvenu vrijednost te je djelo vrijedna čitanja, iako, kako je Švagelj naglasio, njezino čitanje zahtjeva određeni napor i angažman.

Ivo Pilar rođen je u Zagrebu 1874., a preminuo je pod sumnjivim okolnostima 1933. Bio je pravnik i ekonomist. Živio je u BiH, a od 1920. do smrti u Zagrebu.

Organizatori mostarske promocije njegove knjige su Odjel za Drugi svjetski rat i Domovinski rat HNS-a i Središte hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Date

20 Rujan 2018

Tags

Tisak

Podatci

OGRANAK MATICE HRVATSKE U VINKOVCIMA
Jurja Dalmatinca 22
32100 Vinkovci
MB: 03511596
OIB: 90249163765
IBAN: HR2223400091100204097  PBZ
tel/fax: 032 333-504
e-odredište: maticavk@gmail.com

Search