Tko je bio Ivo Pilar

 

Preneseno sa:  http://magazin.hrt.hr/359225/tko-je-bio-ivo-pilar

Autor: Z. Giacometti/M.Š.

 

 

Družba Braća hrvatskoga zmaja i Institut društvenih znanosti 'Ivo Pilar' potkraj rujna postavili su spomen-ploču Ivi Pilaru, Zmaju Tuzlanskom, u Berislavićevoj ulici u Zagrebu, gdje je Pilar imao svoj odvjetnički ured.


Dio je to nastojanja da se rasvijetli djelovanje tog znanstvenika i političkog ideologa koji je napisao ponajbolje analize položaja Hrvata i hrvatske države na ovim prostorima. Ivo Pilar, prešućeni hrvatski erudit o kojemu se premalo zna već desetljećima, a mogli bismo skoro reći i cijelo stoljeće, pravaške je tradicije. On je najjači oponent jugoslavenskoj ideji, a zbog snage svojih znanstvenih djela i analiza Pilar bi se, baš poput Ante Starčevića, mogao nazvati Ocem Domovine. Njegova najvažnija djela su geopolitička studija 'Južnoslavensko pitanje i svjetski rat'  pisana za vrijeme Prvog svjetskog rata, a objavljena pri njegovu kraju, te 'Borba za vrijednost svoga 'ja' ' iz 1922. Ta njegova djela nikada nisu povijesno potpuno ishlapila već su i danas vrlo aktualna. Bavio se pitanjima koja do danas nismo riješili i aktualizacija njegovog djela je uvijek suvremen proces,  ističe dr. sc Vlado Šakić, ravnatelj Instituta 'Ivo Pilar'. Doktor Ivo Pilar bio je svestrani znanstvenik, bavio se geopolitikom, ali i secesijom, modernim razvojem hrvatskog društva. Bio je umjetnik, ali bavio se i onim najvažniji, kako Hrvatska može opstati u uvjetima raspadanja Austro-ugarske Monarhije i uvjetima prve Jugoslavije, dodaje prof. dr. sc. Nevio Šetić, Veliki meštar Družbe Braća hrvatskog zmaja. Mislim kako vrijeme protječe da Pilar postaje gotovo sve aktualniji. Njegove misli su se potvrdile razvojem događaja na prostoru bivše Jugoslavije, nažalost najtragičnije događajima poraća 1945. i sada tijekom Domovinskog rata od19 91. na dalje, misli Božidar Jančiković, unuk Ive Pilara


Ivo Pilar nakon studija u Zagrebu, Beču i Parizu radi u Sarajevu i Tuzli kao pravnik, potom u Zagrebu. Ideolog je i jedan od pokretača hrvatske narodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a zalagao se za suradnju katolika i muslimana. Pilar je BiH smatrao jezgrom hrvatskih zemalja dok su Dalmacija i Slavonija ljuska, bio je uvjeren da Hrvatska bez BiH ne može osigurati stvarnu suverenost nego da će biti igračka na vjetru, da bi bila poluovisna država čak ako bi i ostvarila samostalnost, otkrva dr. sc. Tomislav Jonjić. Njegov primjer govori koliko čak i jedan pojedinac, a kamoli organizirana skupina intelektualaca može učiniti za afirmaciju nacionalne misli i organizaciju političkog života uz uvjet da se oslobodi iluzija, da hladno i racionalno analizira sve, kako međunarodne prilike tako i unutarnje čimbenike, od demografskih, gospodarskih, prometnih i svih drugih.

Koristio je pseudonim koji mi se čini da je znakovit za naše vrijeme, a to je Florian Lichttraeger, što znači onaj koji osvjetljava neku hrvatsku perspektivu i sudbinu. Mislim da je svojim djelima osvjetljavao i pokazivao. Od osamostaljenja Hrvatske pa do danas, Pilarova ideja i djelo ugrađeni su u tu stvarnost, mišljenja je prof. dr. sc. Nevio Šetić.


Pilarovo beskompromisno protivljenje bilo kojoj vrsti jugoslavenske ideje i prije i poslije nastanka prve Jugoslavije dovelo je do progona i suđenja, a možda i prerane smrti. On je i danas nepoznat prosječnom građaninu. Kao pisca 'opasne knjige' nije ga se moglo čitati jer nije ni bilo njegovih djela. Tek posljednjih godina izlazi kritičko izdanje knjige 'Svjetski rat i Hrvati', a u Institutu Ivo Pilar planiraju kritička izdanja i drugih njegovih djela, osobito 'Južnoslavenskog pitanja'.

Date

26 Lipanj 2017

Tags

Video

Podatci

OGRANAK MATICE HRVATSKE U VINKOVCIMA
Jurja Dalmatinca 22
32100 Vinkovci
MB: 03511596
OIB: 90249163765
IBAN: HR2223400091100204097  PBZ
tel/fax: 032 333-504
e-odredište: maticavk@gmail.com

Search